Beter voorbereid
het verkeer in

Verkeersschool van der Meijden in Sint-Oedenrode

Meer info >

Op verzoek van de minister van Verkeer en Waterstaat coördineert het CBR de landelijke proef van de Rijopleiding in Stappen (RIS). Met deze moderne rijopleiding ga je beter voorbereid het verkeer in! De Rijopleiding in Stappen werkt met een stappenplan, aan de hand van zogenaamde handelingsscripts.Op je leerlingkaart kun je je voortgang stap-voor-stap volgen. Je weet dus waar je aan toe bent. Hier lees je allesover de Rijopleiding in Stappen: hoe die werkt, wat de voordelen zijn en hoe ook jij ervan kunt profiteren.

Waarom Rijopleiding in Stappen?

De minister van Verkeer en Waterstaat wil met de Rijopleiding in Stappen de veiligheid op de weg verbeteren. Beginnende bestuurders zijn veel te vaak betrokken bij verkeersongelukken. Maar na de Rijopleiding in Stappen ga je als beginnende chauffeur aanzienlijk veiliger het verkeer in. Je kunt dus voortaan kiezen: een “gewone” instructeur, of één die de Rijopleiding in Stappen (RIS) mag geven. Kortweg: wel of niet RIS-gecertificeerd. Wat kies jij?

Hoe werkt Rijopleiding in Stappen?

De naam zegt het eigenlijk al. Bij de Rijopleiding in Stappen ga je steeds een stap verder, als je de vorige stap goed genoeg beheerst. In totaal doorloop je 39 stappen, verdeeld over vier modules. Iedere module sluit je af met een toets. De Rijopleiding in Stappen duurt niet langer dan een traditionele rijopleiding.

Afsluitende Toets
Module 1 voertuigbediening en voertuigbeheersing toets 1
Module 2 beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en –situaties toets 2
Module 3 complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en -situaties toets 3 (tussentijdse toets)*
Module 4 veilige en verantwoorde verkeersdeelname Praktijkexamen bij het CBR

*) In de derde toets, de tussentijdse toets (TTT), is vrijstelling te verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen.

Na afronding van de eerste module doe je de eerste toets. Deze toets wordt afgenomen door een RIS-instructeur van je eigen vertrouwde rijschool. In de tweede en derde toets kun je kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan de examensituatie. De RIS-examinator geeft je bovendien tips ter verbetering. De vierde en laatste toets is het praktijk-examen. En met een RIS-opleiding is je kans van slagen voor het examen aanzienlijk hoger!

Leerlingkaart
In de Rijopleiding in Stappen krijg je je eigen leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen precies bij. Zo kun je zelf zien hoe je ervoor staat, en waaraan je nog moet werken. Na bijna elke les wordt er weer een vooruitgang aangetekend op je kaart. Je ziet dus waar je het voor doet! Klik op het plaatje om de instructie-kaart te bekijken of klik hier >>

Handelingsscripts
Een stap in de rijopleiding bestaat uit verschillende handelingen. Zoals wegrijden, afslaan of ingehaald worden.
In de Rijopleiding in Stappen gebruik je voor al deze handelingen een lesboek met scripts. Zo’n script beschrijft nauwkeurig de onderdelen van de handeling. Een voorbeeld is het script SCAN: kijk tweehonderd meter vooruit, blik niet fixeren, kijk binnenspiegel, kijk voor de auto, kijk buitenspiegel(s). Je leert aan de hand van zo’n script gemakkelijker de verschillende onderdelen van het autorijden beheersen. Het is net een checklist: je doorloopt netjes alle stappen. Dankzij die scripts begrijpen je instructeur, je examinator en jijzelf elkaar beter. Dat voorkomt veel verwarring. En dat is wel het laatste wat je in de auto kunt gebruiken - zeker bij je examen!

Uitstekend uit de test
De Rijopleiding in Stappen is vooraf uitgebreid getest: met uitstekende resultaten. De cijfers bewijzen dat. Het gemiddelde slagingspercentage van RIS-leerlingen bedraagt 75 procent. Dat is maar liefst ruim dertig procent meer dan het landelijk gemiddelde! Uiteraard geeft zo’n testresultaat nog geen garanties, maar het zégt wel veel. Deelnemende instructeurs, leerlingen én examinatoren zijn allemaal enthousiast.

Wat vraagt de Rijopleiding in Stappen van jou?
De Rijopleiding in Stappen kun je volgen bij speciaal getrainde instructeurs. Rijscholen kunnen beschikken over één of meerdere instructeurs die de RIS-training hebben gevolgd. Anders dan bij een traditionele rijopleiding, heb je bij de RIS drie toetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na een toets precies waar je nog extra op moet letten. Zo kun je je optimaal voorbereiden op je praktijkexamen. In de derde toets, de zogeheten tussentijdse toets, kun je bovendien vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Handig! Daarnaast krijg je huiswerk mee om je rijlessen voor te bereiden.
De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend.

Verkeersveiligheidstraining (ROSO)
In de Rijopleiding in Stappen is het mogelijk een verkeers-veiligheidstraining te volgen bij een verkeersoefencentrum bij jou in de buurt. In deze training leer je rijden onder ongewone omstandigheden. Je leert noodsituaties te voorkomen, zoals in een slip raken. Ook leer je wat je moet doen als je een noodstop moet maken. Leuk om (in een veilige situatie) mee te maken en het geeft je een veilig gevoel voor straks. Klik op het plaatje of hier om foto's van de training te bekijken.

Duidelijkheid
Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je rijbewijs. Het liefst vraag je het examen al aan na je tiende rijles! Maar hoe weet je of je dan klaar bent voor het examen? Want zeg nou zelf: niets is toch zo vervelend als zakken voor je rijexamen? Met de RIS weet je precies waar je aan toe bent. Je vorderingen worden bijgehouden op de leerlingkaart. Zo kun je zien wat je al beheerst en waar je nog aandacht aan moet besteden. Duidelijkheid dus. En als je klaar bent voor het examen, weet je dat ook zeker: het staat zwart op wit, stap voor stap. Dat helpt je de zenuwen eronder te houden.

Niet noodzakelijk duurder
Uit de proeven is gebleken dat een Rijopleiding in Stappen niet duurder hoeft te zijn dan een traditionele opleiding. In de RIS leg je drie extra toetsen af. Daar staat tegenover dat het gemiddelde slagingspercentage fors hoger ligt. Voor meer informatie over de kosten van de Rijopleiding in Stappen, kun je terecht bij je rijschool in de buurt.

De voordelen op een rij
  • Fors hoger slagingspercentage
  • Hoge kwaliteit van de rijopleiding
  • Stap-voor-stap aanpak
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart
  • Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden

Hoe verder?
Wil je meer weten? Informatie over de Rijopleiding in Stappen vind je bij Verkeersschool R. van der Meijden.

Bezoekadres RIS:
Sir Winston Churchilllaan 297, 2288 DC Rijswijk ZH
Postadres: Postbus 5301, 2280 HH Rijswijk ZH
Tel: 070 398 81 19, Fax: 070 398 81 29
Internet: www.rijopleidinginstappen.nl
E-mail: ris@cbr.nl

Neem contact op >

Contact Verkeersschool van der Meijden

Hortensiastraat 26, 5492 KB Sint-Oedenrode (Nijnsel)

Telefoon: 0413 - 471 471
Robert: 06 - 53 808 908
Laura: 06 - 505 12 901
Email: info@verkeersschoolvdmeijden.nl

© Verkeersschool van der Meijden | Privacy

Deze pagina delen via: